събота, 10 ноември 2012 г.

ПИТКИ


продукти:

500-600 гр.бяло брашно;
1 яйце;
300 мл.вода;
2 с.л.кисело млеко;
1 с.л.сол;
3 с.л.захар;
11 гр.суха мая/1 пак./;
3 с.л.олио;

олио за омесване;
мак/сусам,лен/ за поръсване;

Разбиваме /в съда,в който ще омесим тестото/киселото млеко във водата.Прибавяме захарта и маята.Покриваме купата с найлоново фолио и с кърпа.Когато маята се захванала прибавяме олиото,яйцето,солта и малко по малко сипваме от брашното.Събираме с дървена лъжица или шпатула.Омесваме леко лепящо,меко тесто.Пак завиваме купата и оставяме за час да втаса сместа.
От хубавото,пухкаво тесто оформяме топки,които доомесваме на плота с олио.Подреждаме питките в тава като оставяме место между тях и ги поръсваме с макови семена.
Печем в предварително загрята фурна на 200С/около 15 мин/.

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...