четвъртък, 12 април 2012 г.

СЛАДКИШ "MAMA MIA"



продукти за блат:
2 жъктъка;
6 с.л.захар;
6 с.л.брашно;
1 с.л.нес-кафе;
2 с.л.кисело млеко;
1/2 ч.л.сода за хляб;

продукти за крема:
2 белтъка;
6+4 с.л.захар;
1 ябълка;
4 с.л.кисело млеко;
1/2 лимон /кората/;
1/2 каф.ч.дребни шоко пелети;
1 пак.желатин;

продукти за заливката:
2 с.л.масло;
5 с.л.захар;
1 с.л.какао;
дребни шоко пелети;

Погасяваме содата за хляб в киселото млеко и прибавяме захарта с гранулираното нес-кафе.Разбъркваме и сместа за блата е готова с добавянето на брашното.
Печем в силиконова правоъгълна форма/за терин/на 180 С.Готовността доказваме с дървено шишче:))Оставяме блата да поизстине,след което го разрязваме на две по дължина.

Белтъците разбиваме на хубав,пухкав и твърд сняг.Постепено прибавяме лъжица по лъжица захарта/6-те с.л./ като не спираме миксера.Ароматизираме със ситно настърганата лимонова кора и включваме киселото млеко.
Накисваме желатина в 1/2 каф.ч.вода.Разстапяме го когато набъбне на водна баня.
Ябълката я обелваме и нарязваме на парченца.Поръсваме с останалите 4 с.л.захар и я карамелизираме в тиганче на котлона.Оставяме да поизстине леко и прибавяме парченцата ябълка към сместа за крема.Желатина също влиза в сместа на тънка струйка,заедно с шоколадовите пелетки.
Започваме и реденето на сладкиша.
На дъното на формата,в която пекохме блата слагаме 1/2 от него.Изсипваме крема и покриваме с второто парче блат.Оставяме за 1 1/2 час в хладилник.
Обърнатия сладкиш заливаме с топинга/масло,захар и какао/и украсяваме с шоко топченцата.
Прекрасен ,лек и ароматен сладкиш!
Да Ви е сладко!





БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...