вторник, 29 януари 2013 г.

ГОЛИ СЪРМИ В СОС ОТ ПРЕСНО МЛЕКО


продукти:

500 гр.смес кайма;
100-150 гр.ориз;
1 бр.яйце;
1 бр.морков;
1 бр.кромид;
500 мл.пресно млеко;
1 зеленчуков бульон ;
1 бр.лимон/сок/;
1 скил.чесън;
1 ч.ч.брашно/за овалване и за соса/;
олио;
сол;
черен пипер;
магданоз;

Каймата я омесваме с почистения и измит ориз.Прибавяме настърганите кромид и морков.Подправяме със сол и черен пипер.Чукваме яйцето и оформяме топчета с големина ,желана от нас.Месните топчета овалваме в брашно и пускаме в подсолена вряща вода.Голите сърми са готови,тогава когато изплуват на повърхността.
Почваме да приготвяме соса.Покриваме дъното на тенджерката с олио и в него запържваме скилидката чесън/после я махаме/.Запържваме брашното,трябва да получи приятен загар и да ни замирише на вкусно:))).Започваме да изсипваме постепено пресното млеко и не преставаме да бъркаме с тел.Добавяме и вода до получаването на сос с гъстота на по-гъста боза.В него нартошаваме бульончето и изсипваме лимонения сок.Пускаме голите сърми и оставяме да къкри на тих огън да се опознаят сосът и месните топки,а и сосът да се посгъсти още малко.
Поднасяме с пресен магданоз.


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...