сряда, 13 август 2014 г.

ПИЛЕ С БОБ И ЛЕЩА А ЛА ПРОВАНС


продукти:

500 гр.пилешко месо;
1 ч.ч.леща;
1/2 ч.ч.стар боб;
1/2 ч.ч.маслини(без костилки);
1 бр.картоф;
1 гл.кромид;
2 бр.домати;
1/2 лимон;
1-2 скил.чесън;
5-6 с.л.олио/зехтин;
1 с.л.зеленчукова подправка;
1 ч.л.къри;
1ч.л.босилек;
1ч.л.сумак;
сол;

Предварително сваряваме стария боб.
В подсолена със зеленчуковата подправка вода(около 2 л.)сваряваме пилешкото,кубчета картофки,половинката лимон,почистената и измита леща.Когато месото е готово се изважда да изстине и се накъсва,а лимона махаме.
В тиган загряваме мазнината и задушаваме наситнения лук и чесън,заедно с обелените и нарязани на дребно домати и маслините.Подправяме със сумака,кърито и босилека.
В тенджерката съединяваме всичко и оставяме да си покъкри на тих огън.Ако сметнем,че е гъсто,може да долеем вода.Ястието е прекрасно както като гъсто основно,така и като супа.




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...