петък, 17 февруари 2012 г.

ТОРТА "ШАХ"



продукти за блат 1:
5 яйца;
1 1/2 каф.ч. захар;
1 ч.ч.брашно;


продукти за блат 2:

5 яйца;
1 1/2 каф.ч. захар;
1 ч.ч.брашно;
2 с.л.какао;


продукти за крем:
1 опак.крем "Оле";
400 мл.пресно млеко;

продукти за сиропиране:
1 ч.ч.вода;
1/2 ч.ч.сладко от кайсии;
2 с.л. "AMARETTO"


аранжиране:
50 гр.белен фъстък;
30 гр.шоколад;

Яйцата и захарта разбиваме много добре -до побеляване.Прибавяме брашното и доразбъркваме.
Във формата/с падащо дъно/ за торта,в която ще печем блатовете застиламе оризова хартия,която намасляваме.Печем на 180 градуса до готовност/проверяваме с клечка:)/.
Вторият блат се приготвя по същия начин като към сместа е включено и какаото.
Когато двата блата изстинат се нарязват на 3 ринга.
Това нарязване го правим като ползваме за шаблон средна чинийка и малка чашка.
Кремът се приготвя много лесно:спазваме указанията на опаковката:).
Сиропът е готов след като съставките се разбиват с пасатор.
В тортената чиния нареждаме първият блат както следва :тъмен ринг,светъл ринг и тъмен кръг.
Сиропираме с помощта на лъжица.Изчакваме да попие течността.
Намазваме с крем и редим вторият блат,който е реципрочен на първият.Сиропираме и разпределяме крема като намазваме и страните.
На котлона в малък съд размекваме шоколада.Изсипваме фъстъците и хубаво ги объркваме в шоколада.С малка лъжичка разпределяме ядките върху тортата.







МАСЛЕНИ, ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ С ЦВЕТЯ

състав:150гр.меко, краве масло;2 жълтъка; 100 гр.пудра захар;~150гр.фини,овесени ядки;~100гр.брашно;2с.л.пресно млеко(сметана) аранжира...