понеделник, 28 ноември 2011 г.

СЕЛСКИ ТУТМАНИК

продукти:

1 кг.брашно;
1 кубче мая /42 гр./;
1 яйце;
2 с.л. сол;
2 с.л.захар;
1/2 к.ч.олио;

0,125 кг.краве масло;

0,200кг.бяло саламурено сирене;
2 ч.ч. пръжки /не съм ги теглила/;
50 гр.кашкавал;
ронена чубрица;

Пресяваме 2/3 от брашното в купата за месене.Наронваме върху него маята,прибавяме солта и захарта и поразбъркваме сухата смес.Правим кладенче,в което изсипваме олиото и чукваме яйцето.Започвзме внимателно да добавяме студена вода и да разбъркваме с дървена лъжица,постепенно добавяме и останалото брашно докато получим едно пухкаво и меко тесто.
Оставяме за час-час и половина покритото с кърпа тесто да почине-ДА ВТАСА :).
Разтапяме маслото на котлона.
Готовото тесто разделяме на три топки.
Тавичката в която ще се пече тутманикът се намаслява по дъното и страните с помоща на четка /пръсти/.
Вземаме една от тестените топки и с издърпване правим първата кора,която я дооформяме в тавата.Обилно поливаме с масло и пръсваме с нароненото сирене.
Втората топка по същия начин поиздърпваме и покриваме с нея сиренето.Пак поливаме с масълце,но тук вече поръсваме с пръжки.
Правим и третата кора на тутманика.Поливаме с останалото масло и мушкаме във вече загрятата фурна. Печем на 180 градуса на вентилатор докато сме уверени ,че е изпечен-приблизително 40 мин.
При изключена фурна го поръсваме с настъргания кашкавал и малко ронена чубрица.

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...