неделя, 11 октомври 2015 г.

ПОСТЕН ГЮВЕЧ (в тенджера)


продукти:

1 кг.патладжан;
0,500 кг.картофи;
0,200 кг.чушки;
1 бур.домати;
1 стр.праз лук;
1 гл.кромид лук;
1 глава чесън;
150 мл.зехтин;
1 вр.магданоз;
черен пипер;
люто чушле;(при желание)
сол;

Патладжана обелваме ,нарязваме и посоляваме.Оставяме за час-два да отдели горчивия сок.
Загряваме зехтина и пускаме да му правят компания патладжанените резанчета.Разбъркваме пет-десет минутки и добавяме едро нарязаните(предварително почистени)картофи,чушки,лук и праз.Пускаме и чесънчетата(необелени)и лютото чушле(ако сме решили,че искаме пикантен гювеч).Сипваме около сто милилитра водичка и посоляваме с черен пипер и сол.оставяме на тих огън да поври ястието-да поомекне картофа,след което добавяме и нарязаните домати .Похлупваме съда ,не забравяме от време на време да поразбъркваме и оставяме да остане на мазнинка.
Поднасяме обилно поръсена порцийката с магданоз!







СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...