събота, 2 май 2015 г.

СМИЛЯНСКИ БОБ С МЕСО


продукти:

500 гр.едър смилянски боб;
300-400 гр.пушен свински бут;
400 гр.белени домати;
2 стр.пресен чесън;
1 гл.кромид лук;
2 бр.зелени чушки;
1 с.л.червен пипер;
олио/зехтин;
сол;
сух джоджен;

магданоз;

От вечерта накисваме боба.Сваряваме го в подсолена вода,като първата вода я изливаме.
Вече след като сме заляли с чиста водичка поставяме в съда и месото,което е хубаво да е с кост.Посоляваме и варим до готовност,аз обичам това ястие да е гъсто или течността да е като за яхнийка.Накъсаното месо връщаме в тенджерката при боба.
В тиганче затопляме олиото и леко завъртаме наситнените лук ,чесън и чушките,докато се избистри кромидът.Изсипваме и доматите,след тях и червения пипер.Сместа от тигана преместваме при ястието.Поръсваме със стрития джоджен.
Поднасяме с пресен магданоз!


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...