събота, 3 март 2012 г.

СЛАДКИ С ОВЕС,ЯДКИ И СЛАДКО ОТ ПРАСКОВИ



продукти:за около 30 бройки


200 гр.овесени ядки/фини/;
1 белтък;
200 гр.сладко от праскови;
100 гр.сурови ядки/бадеми и лешници/;
1 ч.л. канела;

бадеми;

Объркваме овесените ядки със сладкото,на което сме нарязали по-дребничко плодовете.Прибавяме едро начуканите ядки ,белтъка и канелата.Оставяме за около 30-40 мин. ,за да поомекнат овесените ядки.
На тавичката застиламе хартия.Вземаме от сместа и оформяме топченца,притискайки с пръсти.Върху всяко топченце забождаме бадемче.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.

Надявам се да имате възможността да им се насладите.....Като изстинат стават приятно хрупкави,а как ухаят.......


МАСЛЕНКИ СЪС ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА



продукти:за около 60-70 бройки


1/2 ч.ч.меко краве масло;
1/2 ч.ч.олио;
1 ч.ч.пресно млеко;
1 есенция "Лимон";
1/2 ч.л.сода за хляб;
около 800 гр.брашно;
1 щипка сол;

сладко от зелени орехчета/може да го замените по избор/;
пудра захар;

С гореизброените продукти /без пудрата захар:)/омесваме меко тесто,което правим на топка и оставяме да си почине за 30 мин.
Тестото разделяме на 8 равни топчета.
Вземаме едно тестено топче и го разточваме на кръг с около 0,5 см.дебелина.Режем на 12 триъгълника.В широката част слагаме половин орехче о навиваме към върха.

Нареждаме върху хартия за печене и пъхваме тавата в предварително загрята фурна,печем на 180 градуса до порозовяване.Още топли хубаво овалваме масленките в пудрата захар.

Прекрасни и ароматни сладки,а ако ги съхраняваме в съд с капак ще са пресни дълго време/ако останат разбира се:))/

СВИНСКО С ПИКАНТЕН БЯЛ СОС



продукти:

800 гр.свинска  плешка;
100 гр.моркови;
100 гр.глава целина;
1 гл.кромид лук;
4 бр.гъби;
5-6 скилидки чесън;
1 коф.кисело млеко;
5-6 с.л. брашно;
3 с.л. соев сос;
1 кубче гъбен бульон;
1ч.л.черен пипер;
1 ч.л. лют червен пипер;
1/2 ч.л.сол;
1/2 ч.ч.олио;
магданоз;

Месото нарязваме на удобни хабки и мариноваме в нароненото гъбено бульонче+половината олио + соевия сос.Оставяме да престои към 2 часа.

Морковите и целината нарязваме на дребни кубчета и заедно с наситнените кромид,гъби и скилидки чесън се задушават с 1 каф.ч.вода.Овкусяваме при задушаването със солта и останалото количество олио.

Когато след около 15-20 мин.зеленчукът е омекнал,слагаме на котлона в средна тенджерка да задушим месото .Задушаването на месцето става с марината и прибавяме 1 1/2 ч.ч.вода,докато месцето не остане на мазнинка.

Запържваме за 2-3 минути и поръсваме с брашното,продължаваме да разбъркваме леко да се позапърже и брашното.Постепено сипваме 500-600 мл.вода и по този начин се получава гъсто сосче,което разреждаме с киселото млеко,в което сме прибавили лютия червен и черен пипер/ако сметнете че Ви е гъст може да увеличите количеството вода,но смятам ,че няма да се наложи:)/.Прибавяме и зеленчуците.Разбъркваме и оставяме за 3-4 минутки да се опознаят зелечук и месо:) и дърпаме от котлона.
Поднасяме с пресен магданоз.




МАСЛЕНИ, ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ С ЦВЕТЯ

състав:150гр.меко, краве масло;2 жълтъка; 100 гр.пудра захар;~150гр.фини,овесени ядки;~100гр.брашно;2с.л.пресно млеко(сметана) аранжира...