понеделник, 5 септември 2016 г.

СВИНСКИ ПАСТЕТ "ДОМ ПОПТОЛЕВИ"


продукти:

2,500 кг.свински черен дроб;
2,500 кг.свинско месо(осмянка;гъдри без кост,бузи);
250-300 гр.краве масло;

3 даф лиоста;
3-4 скил.чесън;
бахар;
черен пипер;
сол;

Месото(в нашия случай бе осмянка) и дроба нарязваме на дребни парченца.Заливаме със студена вода(количеството е на око...нека е 4 -5 пръста над месната маса.Посоляваме.Когато заври изчакваме да поври 5-10 мин.,за да се вдигне не много красива пяна.Изливаме и изплакваме месото с една вода(не се престараваме).Заливаме отново със студена вода(същото количество).Посоляваме и пускаме в съда зърната черен пипер и бахар.Разпределяме и дафиновите листа.Варим до пълно сваряване,поне час и-час и половина.Течността трябва да е на нивото на материала.Махаме бахара и дафиновия лист.Добавяме 2/3 от кравето масло и пасираме или в блендер или  с пасатор.
Ако решаваме да консервираме плътно пълним бурканчета като преди да затворим слагаме по парченце масло.Варим 2 часа.
Ако оставяме пастета за бърза консумация,разтапяме масло и заливаме с него пастета и прибираме в хладилник.
Прекрасно е усещането да си похапваш препечена филийка с този елексир....Нищо общо няма с познатия купешки,пастетен вкус :)
Скоро ще споделя и пилешката му версия.....




СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...