петък, 8 февруари 2013 г.

КАЧАМАК СЪС СПАНАК


продукти :
500 гр.царевично брашно;
1 с.л.сол;
1 1/2л.-2 л.-вода;

продукти за добавката:
150 гр.замразен спанак;
1 гл.кромид лук;
100 гр.луканка"Панагюрска"или друга;
50 гр.краве сирене;
5-6 с.л.олио;
1 каф.л.сол;

кашкавал за поръсване /около 100 гр./;
масло за пържене/около 50гр./ ;

В подсолената вряща вода изсипваме царевичното брашно . С помоща на пасатора постигаме гладкостта на качамака,след което бъркането продължава с дървена лъжица.
Готовия качамак изсипваме върху найлоново фолио,с което сме застлали дъното на правоъгълна тава.Когато изстине нарязваме на удобни парчета качамака.
Качамака пържим до златисто и от двете страни в масло.

В загрятото олио запържваме за кратко наситнения кромид.Пускане в мазнината и шайбите замразен спанак и похлупваме за 5 мин.тенджерката с капак,за да стигнем до задушаваме и пълното размразяване на спанака.Посоляваме и прибавяме нарязаната на кубченца луканка.Когато всичката вода е изпарена ,а зеленчука е сготвен изключваме котлона и натрошаваме сиренето.

Върху златистите ,топли парченца качамак разпределяме  спаначената добавка и поръсваме с настърган кашкавал.
При желание към ястияето може да се поднесат и сосчета,но аз лично предпочитам без:))
Да Ви е сладко!



ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...