вторник, 27 декември 2011 г.

МЛЕЧЕН ЧЕРЕН ДРОБ

Няма човек,който да не е приготвял или хапвал пържен свински черен дроб,поради което сама по себе си рецептата не претендира за уникалност....,но пък предварителната подготовка я прави предпочитана :)))

продукти:

1 кг.свински черен дроб;
брашно/за овалване/;
олио/за пържене/;
лимон;

марината:

250 мл.пресно млеко;
1 с.л.сол;
1 с.л. горчица;
3 скилидки чесън;
2 с.л.олио;

Марината се приготвя много лесно , като към пресното млеко прибавим нарязаните скилидки чесън,горчицата,олиото и солта.
Нарязваме дроба на филийки с дебелина 1,5 см..Мушкаме го в млечната марината и го забравяме в хладилника за 3-4 часа :)

За да му се насладим на сочността просто трябва да го оваляме в брашното и да го изпържим в добре загрято олио.
В никакъв случай това дробче не се брои за диетично,но пък е много вкусно и поне веднъж на 2 месеца бихме могли да загърбим здравословното хранене :),нали?!
Поднасяме с лимон.

ТИКВИЧКИ - ОГРЕТЕН

продукти:

2-3 бр.тиквички;

250 гр.цедено млеко;
1 бр. яйце;
50 гр.синьо сирене;
50 гр.кашкавал;
100 мл.течна сметана;
2 ч.л. сол;
1 ч.л. черен пипер;
олио;

Заливката на огретена я приготвяме като смесим яйцето с цеденото кисело млеко.Овкусим със солта и черния пипер.

Прибавим нарязания на кубчета кашкавал ,нароненото синьо сирене и течната сметана.


Нарязваме тиквичките в удобна за нас форма,посоляваме и за кратко оставяме да се обезводнят /горе-долу за 10-15 мин./.
Запържваме ги почти до готовност и ги нареждаме в тавичка.
Заливаме тиквичките с приготвената млечна заливка и пъхваме ястиято в загрятата фурна.

Печем на 180 градуса за около 20-25 мин.
Много леко и финно ястие,което горещо Ви препоръчвам.

МАСЛЕНО СВИНСКО СЪРЦЕ

продукти:

1 кг.свинско сърце;
125 гр.краве масло;
50-100 гр.пушено сирене;
сол;
дафинов лист;
черен пипер/зърна/;

Свряваме сърцата в херметическата тенджера /по-бързо става/ като във водата пускаме 2-3 дафинови листа,зърна черен пипер и  сол.Такъв неземен аромат придобива дреболийката........:)
Като изстинат сърцата ги нарязваме на филийки.

На дъното на  тавичката нарязваме малка част от маслото,после слагаме филийки сърце,масло,сърце........

Запичаме за 10-15 минути на 150 градуса и 3-4 минути преди окончателнот изкарване от фурната нареждаме пушеното сиренце  отгоре и лекичко го запичаме за 2 минутки.

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...