събота, 26 май 2012 г.

ТОРТАТА ....."НА МАМА"



продукти:

500 гр.ягоди;
300 мл.течна готварска сметана;
1 коф.кисело млеко /3,6%/;
1 ч.ч.захар;
2 бр.желатин;
5-6 листа мента;

продукти за подложката:

2 1/2 ч.ч.овесени ядки;
1/2 ч.ч.пресно млеко;
2 с.л.какао;
4 с.л.захар;
3-4 с.л.меко краве масло;

200 гр.ягоди /за украса/;

Първо започваме с подложката: в удобен съд объркваме овесените ядки със захарта/4-те с.л./ и заливаме с пресното млеко.Оставяме ядките да поомекнат за половин-един час/ако преценим добавяме още малко млеко:))/.
В тенджерка разстапяме маслото,прибавяме какаото и объркваме с омекналите подсладени овесени ядки.Сместа разпределяме на дъното на тортената форма.
Накисваме желатина.
Разпиваме с миксер сметаната със захарта до като стане пухкава и прибавяме киселото млеко.
Пасираме ягодите и отделяме от тях 1ч.ч..Към останалото пюре прибавяме 5-6 листа мента и пак завъртаме пасатора.Прибавяме плода към сметаната и с шпатула разбъркваме.Желатина разтваряме на водна баня и внимателно на тънка струйка го прибавяме към плодово-сметановата смес/като от желатина оставяме около 1-1 1/2 с.л./.
Изсипваме сместа върху подложката и пъхваме в хладилника за 20 мин.
Остатъка от пасираните ягоди объркваме с оставения желатин и пазпределяме върху вече започналата да се желира торта.Пъхваме десерта отново на хладно за около 1 час.
Украсяваме с ягоди по наш вкус.
Да Ви е сладко!

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...