понеделник, 30 януари 2012 г.

САЛАТА ЗИМА

продукти:


кисело зеле;
орехови ядки;
белено тиквено семе;
червен пипер;
зехтин;

кисела краставичка;
маслина;

Нарязваме на много ситно киселото зеле.Поръсваме с червен пипер и поливаме със зехтин.Объркваме хубаво и разпределяме в чинийките ,в които ще сервираме.
Ядките изпичаме на сух тиган и поръсваме салатата.
Украсяваме както преценим.В случая аз нарязах краставичката на тънки филийки и оформих цветенце с тичинка от маслина.

СЪРМИ ПО МЕРАКЛИЙСКИ

продукти:

1 кг. свински бут;
150 гр.сланинка /пресна/;
1 стрък праз;
1 ч.л.кимион;
1 ч.л.черен пипер;
1 ч.л.зеленчукова подправка;
2 щипки сол;
200 гр.топено сирене;

листа от кисело зеле;
100 мл.олио;

Нарязваме месото на късчета и ги овкусяваме с наситнения стрък праз,кимиона,черния пипер,солта и зеленчуковата подправка.Нарязваме на ситно сланинката и я прибавяме към месото.Объркваме и оставяме в хладилника за  5-6 часа.
Вземаме зелево листо слагаме от местната смес около половин шепичка /около 50-70 гр./.
Слагаме парченце топено сирене и завиваме сърмата.Нареждаме сърмите в гювеч,чието дъно сме постлали със зелеви листа.
Заливаме ястието с 1 ч.ч.зелев сок,1 ч.ч. вода и олиото.Ако е останало от топеното сирене и от плънката -разпределяме върху сърмите.Мушкаме гювеча във фурната и печем за около 2 часа на 180 градуса.
Много вкусно ястие,което е причина за чести гостувания на приятели-на сладка приказка и чаша вино:)


САЛАТА КАРМЪЗ

продукти:


400 гр.лютеница;
150 гр.сирене;
4 бр. яйца;
1 стрък праз;

Сваряваме твърди яйца.Обелваме ги  и ги нарязваме на 8 парченца.
Празът нарязваме на ситно и го прибавяме към лютеницата.Разбъркваме и включваме нароненото сирене заедно с яйчните парченца.Разбъркваме още с две-три завъртания /за да не се раздробяват яйцата и сиренето/.
Поднасяне!

Ако  на лютеницата преценяте ,че и липсват подправки може да прибавите малко черен пипер,но аз я правя с домашна и не е необходимо :)

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...