понеделник, 8 октомври 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТАРТА



продукти :
за тестото:

1 жълтък;
1 каф.ч.краве масло/меко/;
1/2 каф.ч.захар;
1 с.л.какао;
170 гр.брашно;

за крема:

1 жълтък;
30 мл.кафе ;
2 с.л.захар;
2 с.л.масло/меко/;
60 гр.черен шоколад;
20 гр.бял шоколад;


Разбиваме на хубав крем мекото масло и захарта.Прибавяме и жълтъка с какаото като продължаваме да разбъркваме с киксера.Сипваме постепенно брашното като разбъркваме с ръка до като не омесим меко тесто.

С помоща на ръцете си :))разстиламе полученото какаово тесто в тортена форма /с падащо дъно/,така че да получим и борд с височина 1-1,5 см..Печем платката на 150С до готовност.

В малка тенджерка слагаме еспресото с маслото,захарта и черния шоколад на котлона като разбъркваме с тел.Когато всичко е разстопено прибавяме жълтъка и не спираме с разбъркването за още 5-6 мин.или до като кремът усетим че се сгъстява.

Основата на сладкиша преместваме в подносната чиния и изсипваме получения крем върху платката.Белия шоколад начупваме на парченца,които разпределяме в/у горещия крем.След кратко време белия шоколад се е размекнал и може да направим шарките с помоща на дървено шишче.
Да ви е сладък този прекрасен и хрупкавошоkoладов десерт!



СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...