вторник, 31 март 2015 г.

"ОФИЦЕРСКО КОПЧЕ" СЪС СТАФИДИ И ШОКОЛАД


Името си дойде само...от плетката на козунака:).
продукти:

100 мл.прясно мляко;
100 мл.течна сметана;
2 яйца;
60-80 мл.олио;
21 гр.пресна мая;
1/2 ч.ч.кафява тръстикова захар;
1/2 ч.ч.бяла захар;
около 700 гр.брашно;
кората на 1 лимон;
есенция"Ванилия";
щипка сол;

2-3 с.л.течен шоколад;
100 гр.стафиди;

ядки и захар за поръска;

Размиваме маята в прясното мляко заедно с по лъжица брашно и захар.Оставяме на топличко да шупне.
В контейнера на хлебопекарната изсипваме двата жътъка и единия(другия го оставяме за намазване) белтък в едно със захарта.
Добавяме лимонената кора,ванилията,сметаната,половината олио и закваската.Стартираме месенето.Изсипваме постепенно в процеса на месенето и пресятото брашно.От време на време когато вече тестото е събрано сипваме по малко останалото олио.
Това количество тесто е достатъчно за два козунака,но аз реших да да сътворя един:)
Разделяме втасалото,меко и еластично тесто на четири.
Двете части поотделно размесваме със стафиди и оформяме два фитила.
Останалите две топки разстиламе поотделно с ръце.Върху тестото разпределяме с лъжичка течния шоколад.Загъваме и оформяме другите два фитила.
Сплитаме козунака във формата"офичрско копче"и поставяме в предваритело застлана с хартия форма.Пъхваме в предварително затоплена фурна и когато повторно втаса намазваме с разбития,оставен за целта белтък.Поръсваме с ядки и захар и печем до готовност на 160-170С.
Ако по случайност остане за утрешния ден козунакът си все така мек и пухкав:)!





СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...