четвъртък, 19 юни 2014 г.

ПИЛЕШКИ СЪРМИЧКИ ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ


Така кръстих това ястие,защото комбинацията от маслини,босилек и домати ме понесоха към плажовете на Средиземно море........:)).Пожелавам да го приготвите и да усетите неустоимия вкус на тези пилешки сърмички и дълбоко да вдъхнете от лекия морски бриз........
Ето и самата рецепта:
продукти:

****за сърмичките:
12 бр.  пилешки подбедреници;
100 гр.моркови(2-3 бр.);
50 гр.черни маслини без костилки;
50 гр.кашкавал;
1-2 скил.чесън;
брашно;
олио;
сол;

****за соса;
1 кг.печурки(по-едри);
1 малка гл.кромид лук;
1 зелена/жълта чушка;
1 кг.домати консерва или пресни;
2 с.л.захар;
босилек;
сумак(по желание);
черен пипер;
сол;

В подсолена вода сваряваме пилешките бутчета и когато са почти готови пускаме в тенджерката и обелените моркови.
Внимателно издърпваме кокалчетата от полуизстиналите бутчета и се захващаме с плънката на "сърмичките".
Настъргваме морковите,кашкавала и чесновите скилидки и объркваме с нарязаните маслини.
Слагаме от плънката в пилешкото и хубаво притискаме.Овалваме в брашно и пържим в силно загрято олио като ги завъртаме от всички страни,обръщайки ги внимателно.Изкарваме готовите бутчета в чинийка.
Мазнинката от пърженето на бутчетата изсипваме в тенджерката за соса и в нея задушаваме почистените и нарязани на едро зеленчуци(гъби,лук,чушка).Изсипваме пасираните или нарязани домати.подправяме със захарта.солта и останалите подправки.Оставяме соса да остане на мазнинка като прибавяме и от плънката ако ни е останало.
Ако преценим поднасяме  задушен бял ориз към това прекрасно ястие......
Да Ви е вкусно!





"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...