събота, 17 декември 2011 г.

СОС СЪС СИРЕНЕ И БЕКОН

продукти:

150 гр.бекон;
100 гр.сирене;
1 малка гл.кромид лук;
2 ск.чесън;
3-4 с.л.брашно;
50-80 мл.олио;
1 ч.л.сол;
1/2 ч.л.черен пипер;
1/2 ч.л.ким/на зърна/;

Нарязваме на дребно лука и скилидките чесън и заедно с жулиенчетата бекон запържваме в добре загрятото олио за 5-6 мин.
Прибавяме брашното,за да се позапържи и то за кратко като не преставаме да бъркаме.

Започваме да сипваме вода,но не преставаме да движим лъжицата:)
Когато гъстотата ни е по вкуса изключваме котлона.Подправяме със солта,черния пипер и зрънцата ким.Натрошаваме бялото саламурено сирене и го мушкаме на топличко при бекона :)

Този сос е подходящ като добавка на постни и местни ястия,а ако е по-гъстичък може да участва на нашата трапеза и като самостоятелно ястие.Сигурна съм,че ще го харесате,....разбира се ако го приготвите :)

ЖАБКИ

Малко смешно звучи името ,но с тези ЖАБКИ свързвам детството си на село при баба.Тези пърженки ми ухаят на безгрижие и свобода..........и най-вече на баба и дядо....

продукти:

1ч.ч.кисело млеко;
1бр.яйце;
1ч.л.сода за хляб;
1ч.л.сол;
1 ч.л.захар;
2 с.л.олио;
около 400 гр.брашно;

олио за пържене;


Погасяваме содата за хляб в киселото млеко.Прибавяме  яйцето,захарта,солта и олиото.Разбъркваме с телта и постепенно запозваме да сипваме от брашното като разбъркваме  внимателно до момента в който бъркането стане трудно.В този момент започва месенето с ръка докато получим меко тесто,което оставяме за 30 мин. да си почине:).
Разточваме кора с дебелина 1-2 см. и наряваме на ромбоиди.
Пържим ги в много добре загрята мазнина,като ги обръщаме от  двете страни.
При пърженето те се надуват и това е причината да са ЖАБКИ :)

Поднасяте ги с предпочитаното от Вас сладко......при нас е боровинково :)
Надявям се да Ви се усладят !

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...