неделя, 5 октомври 2014 г.

ТОРТА С ТОЧЕНИ ОВЕСЕНИ БЛАТОВЕ


продукти:

***блат:
50 гр.кафява захар;
50 гр.бяла захар;
100 мл.олио;
1 ч.ч.фини овесени ядки;
1 бр.яйце;
1/2 амонячна сода;
1 с.л.оцет;
1 ч.ч.прясно мляко;
1 ч.л.канела;
брашно(около 1 1/2 ч.ч.);


***крем:
1,200 л.прясно мляко;
120 гр.нишесте"Ванилия";
5 бр.яйчен жълтък;
1 ч.ч.захар;
3-4 с.л.пудра захар;
150 гр.меко краве масло;

***украса:
1 ч.ч. едро счукани орехови ядки;

Хубаво разбъркваме топлото мляко,олиото,захарта и овесените ядки.Прибавяме канелата,яйцето и амонячната сода,погасена в оцета.
Сипваме брашно,нужно,за ад се получи меко,не лепящо тесто.Оставяме за половин час да почине тестото,което от своя страна сме разделили на 6 равни по големина топчета.

Разточваме върху хартия за печене кората с диаметър 26 см..

Печем на 170-180С с вентилатор всички кори(една след друга:))до порозовяване.
Оставяме платките  една върху друга да изстинат.

В 200 мл.прясно мляко разтваряме нишестето и жълтъците.
Останалото мляко кипваме със захарта и добавяме горната смес като бъркаме отревисто с тел.
Маслото и пудрата захар добре се объркват и сместа се използва за обогатяването на вече готовия крем.

Започваме да редим тортата....
Аз я редих без подвижен пръстен:кора,крем,кора......и завършваме с крем.
С шпатула разпределяме крем и върху страниците на десерта.

Счуканите орехи запичаме на тиган или в тавичка и с тях обилно поръсваме и панираме тортата .
Оставяме за една нощ да отлежи преди да сервираме.
Опитайте ще останете очаровани!





За тази торта ме провокира Светлето ,за което и благодаря!

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...